NieuwsWetenschap

Morbus Bowen

Patiënten die de diagnose plaveiselcelcarcinoom in situ (ook wel Morbus Bowen genoemd) hebben gekregen, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van invasief plaveiselcelcarcinoom. Dit blijkt uit recent gepubliceerd onderzoek, uitgevoerd door Selin Tokez (Erasmus MC) en collega's. 

Plaveiselcelcarcinoom in situ

Bij het plaveiselcelcarcinoom in situ bevinden de slechte cellen zich alleen in de bovenste laag van de huid en is het dus (nog) geen gevaarlijke aandoening. Echter blijkt nu dat deze patiënten wel een verhoogde kans hebben om een invasief plaveiselcelcarcinoom te ontwikkelen. Deze groeit dieper in de huid en kan wel gevaarlijk zijn. 

Beter vervolgen na diagnose

Daarom is het volgens de onderzoekers noodzakelijk om deze diagnose op te nemen in nieuw beleid voor behandeling van huidkanker. Het volgen van deze specifieke patiëntengroep in de eerste vijf jaar na diagnose, kan bijdragen om invasief plaveiselcelcarcinoom in een vroeg stadium bij deze patiënten op te sporen.

UV-straling

Uit deze studie blijkt verder dat UV-straling een belangrijke rol speelt bij het krijgen van het plaveiselcelcarcinoom in situ. Ze zien namelijk dat het vooral voorkomt op lichaamsdelen die het meeste aan zonlicht worden blootgesteld. Debet hieraan zijn zonvakanties en gebruik van zonnebanken.

Lees hier meer over deze studie, of lees hier het artikel dat gepubliceerd is in JAMA Dermatology