NieuwsWetenschap

Wij ontvingen een verslag van mantelzorger Pauline Korsten, over de wondverzorging na het verwijderen van plaveiselcelcarcinoom op het hoofd. De man van Pauline kreeg na de diagnose 'onschuldige ouderdomswrat' op het hoofd meerdere problemen. De wrat werd weggehaald, maar na het stoten van de huid op dezelfde plek onstond er een wond die niet dicht bleek te gaan.

Er was sprake van een plaveiselcelcarcinoom. Als echtgenote/mantelzorger kreeg Pauline de opdracht om de wond te verzorgen, ook na de operatie. Dit document geeft een overzicht (inclusief foto's) van elke verbandwissel gedurende 8 maanden. Wondgenezing zou ongeveer zes weken duren, maar dit bleek in de praktijk langer te zijn. Ook waren er tijdens deze periode veel twijfels en vragen en praktische problemen. 

Dit proces was onder begeleiding van deskundigen van een academische ziekenhuis. Dit verslag is in maart 2023 gepubliceerd door WCS nieuws, een uitgave van WCS Kenniscentrum Wondzorg. Er komt nog een vervolg. 

Hier kun je het hele verslag downloaden.

Medisch nieuws: Huidkanker bij transplantatiepatiënten

Dr. Emöke Rácz wordt als dermatoloog in het UMCG aangetrokken voor de complexere problemen. Een belangrijk voorbeeld is huidkanker bij transplantatiepatiënten. Dr. Rácz vertelt wanneer, waar en waarom dat voorkomt, wat dat met de patiënt doet, hoe het risico verlaagd kan worden, en welk onderzoek ze in dit verband zelf doet.

Lees hier verder.

Uit onderzoek blijkt dat 65% van de patiëntenorganisaties bieden geen ondersteuning rondom therapietrouw.

Een patiëntenorganisatie is een belangenorganisatie die zich inzet voor patiënten. Zij richten zich onder andere op het geven van voorlichting over een aandoening of de behandeling daarvan, contact leggen tussen lotgenoten maar ook het behartigen van de belangen van de patiënten.

Hoewel er niet veel onderzoeken zijn die incidentietrends van plaveiselcelcarcinoom (PCC) in het hoofd-halsgebied beschrijven, lijkt er wereldwijd een toename zichtbaar in het aandeel hoog-stadium PCC in het hoofd-halsgebied. ‘Dat wordt ook zo ervaren in de Nederlandse kliniek,’ aldus Maartje van Beers (NKI/AVL). ‘Maar het probleem is in dat in de onderzoeken die deze trend beschrijven, niet altijd dezelfde definities van ‘hoog-stadium’ gehanteerd worden.’ Daarnaast trekken sommige onderzoekers conclusies op basis van absolute getallen en anderen op basis van het aandeel van de totale incidentie. Daarom keken Van Beers en collega’s van Amsterdam UMC en IKNL aan de hand van data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) naar trends in incidentie bij plaveiselcelcarcinoom van hoofd-halsgebied in Nederland. Lees hier verder.

Er is te weinig kennis over de gekleurde huid. Hierdoor worden er diagnoses gemist. Eczeem, verbranding of huidkanker, het zijn bekende huidproblemen. Maar op een donkere huid kan dat er heel anders uitzien dan op een witte huid. Lees hier meer over de verschillen tussen een lichte en donkere huid.

Gezocht: deelnemers voor interview over vertrouwen bij patiënten met zeldzame kanker

Voor de RELIANCE studie is het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) op zoek naar patiënten met een zeldzame vorm van kanker die willen deelnemen aan een eenmalig interview. Het doel van deze studie is om inzicht te krijgen in het vertrouwen van patiënten met een zeldzame vorm van kanker in hun arts, overige betrokken zorgverleners en het zorgsysteem.

Zie flyer voor meer informatie. Mocht je geïnteresseerd zijn of vragen hebben, gelieve contact op te nemen met Barbara Simons (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) geeft aan dat we de komende 10 jaar veel meer kankerdiagnoses gaan zien. Door de vergrijzing en omdat we langer leven is het risico op kanker groter. Ook de kans op huidkanker wordt steeds groter. Steeds meer mannen en vrouwen krijgen de komende jaren huidkanker, zoals het melanoom van de huid en basaalcelcarcinoom. De overlevingskansen zijn wel gestegen tot 90%. Desondanks moeten we preventieve maatregelen nemen, zoals het gratis beschikbaar stellen van zonnebrand voor mensen die bijvoorbeeld veel buiten werken", zegt een van de onderzoekers van het IKNL. Lees hier verder.

In een onderzoek gedaan door Kavita Sarin van de Stanford University School of Medicine komt naar voren dat huidkanker kan wijzen op een verhoogd risico op andere vormen van kanker.

Mensen die vaker huidkanker ontwikkelen, bekend als basaalcelcarcinoom, lijken een significant verhoogd risico te lopen op het ontwikkelen van andere kankers, waaronder bloed-, borst-, colon- en prostaatkanker. Lees meer over het onderzoek in dit artikel.