NieuwsWetenschap

In een onderzoek gedaan door Kavita Sarin van de Stanford University School of Medicine komt naar voren dat huidkanker kan wijzen op een verhoogd risico op andere vormen van kanker.

Mensen die vaker huidkanker ontwikkelen, bekend als basaalcelcarcinoom, lijken een significant verhoogd risico te lopen op het ontwikkelen van andere kankers, waaronder bloed-, borst-, colon- en prostaatkanker. Lees meer over het onderzoek in dit artikel.

Nederlands onderzoek toont aan dat de overlevingskans bij kanker sterk is toegenomen. Al hangt veel af van het type kanker en hoe snel die wordt gedetecteerd. “Alle soorten huidkanker zijn te genezen als je er vroeg genoeg bij bent”, zegt dermatoloog Thomas Maselis. Hij legt uit hoe je zelf je huidvlekjes kunt controleren en wanneer je best naar de dokter gaat. Lees hier verder.

Melanoom, de meest ernstige vorm van huidkanker is steeds beter te behandelen en de overlevingskans neemt toe. In dit artikel met video vertellen dermatoloog dr. Serge van Ruth en oncologisch chirurg dr. Eline Vriens hoe dat komt en hoe de melanoomzorg in Tergooi MC georganiseerd is.

Hoogleraar medische oncologie Sarah Danson van de Universiteit van Sheffield is bang dat de warmere zomers leiden tot meer gevallen van een melanoom en meer overlijdens als gevolg van een melanoom. Een melanoom wordt voornamelijk veroorzaakt door schade aan de huid door zonverbranding. Lees verder in dit artikel van BNNVARA.

Uit de cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie voor patiënten met een diagnose kanker blijkt dat de overlevingskansen zijn gestegen van 58% in de periode van 2001 tot 2011 naar 66% in de periode 2011-2022. De 5-jaarsoverleving stijgt gemiddeld met bijna 1% per jaar, onder andere dankzij verbeterde diagnostiek en behandelingen. De overleving varieert sterk per soort kanker. Er kunnen 3 groepen onderscheiden worden. Bij onder andere huidkanker is de overlevingskans erg hoog (75% of meer). Lees verder in dit artikel voor meer details.

Dermatoloog Satish Lubeek (Radboudumc) heeft onderzoek gedaan naar de behandeling van basaalcelcarcinoom bij ouderen. Hij stelt dat meteen behandelen niet altijd noodzakelijk is. Lees meer over deze studie in dit artikel.

In samenwerking met het Instituut Verantwoordelijk Medicijngebruik (IVM) is namens de onderzoeksgroep Actinische keratose in het Maastricht UMC+ (dr. Klara Mosterd, dr. Maud Jansen) een informatieve video opgenomen over behandeling met 5% 5-fluorouracil crème. Dit is gedaan in het kader van de implementatie studie van  ZonMW. Wellicht is dit nuttig of interessant!

De video is te bekijken via YouTube  (vanaf 2:45) of via de website van het IVM.

Recent is er een artikel gepubliceerd over een onderzoek naar de schade door UVB. Wat blijkt: wie tegelijk (of vooraf) ook een dosis UVA oploopt, repareert zijn UVB-schade in het DNA veel slechter. Zo slecht dat er gevaarlijke “dubbelstrengsbreuken” in het DNA over kunnen blijven. Deze dubbelstrengsbreuken in het DNA  worden maar moeilijk goed gerepareerd en hierdoor al decennialang gezien als het onbetwiste grote risico op kanker. Het gaat in deze studie dus niet over UVA-schade, maar over het lamleggen door UVA van reparatiemechanismen van UVB-schade. Dit onderzoek toont het belang aan van een goed UVA-filter in zonnebrandcrème. Het is momenteel nog niet verplicht in de EU om een UVA filter toe te voegen aan zonnebrandcrème. Daarbij wordt een UVA-keurmerk al toegekend als het UVA wordt onderdrukt met 1/3 van de SPF. Dit artikel is een extra reden om deze lacune in het EU-beleid te belichten en actie te laten ondernemen.

Lees hier meer over UV-straling. 

Lees hier het volledige artikel (Engels).