NieuwsVlogs & Blogs

Sinds 2015 zijn er bij Kim verschillende soorten huidkanker gediagnosticeerd. Dit heeft veel impact gehad op haar leven. Ze heeft erg veel aan lotgenotencontact gehad.

Bekijk hier de video.

Voor mij was het een hele zoektocht om goede, leuke en vooral betaalbare UV-werende kleding te vinden. Wanneer biedt het bescherming? Kun je het in winkels kopen? Is het betaalbaar? In eerste instantie leek het aanbod aan de lage kant, maar wanneer je langer zoekt, zie je veel meer keus. Hier ga ik mee over vertellen in deze blog.

Tiffany Deijle is huidtherapeut en vrijwilliger bij HUKAs. Ze deelt haar ervaring over haar stageperiode op Curaçao.

1 augustus was het eindelijk zover. Mijn droom om mijn studie op internationaal aspect te verbeteren kwam eindelijk uit, zes maanden lang mijn minor volgen op Curaçao. Het was een uitdaging om een stageplek te vinden, aangezien huidtherapie niet wereldwijd bekend is. Ik heb een plek bemachtigd in een andere tak in de (para)medische wereld, een fysiotherapeutische praktijk. Dankzij deze stageplek heb ik veel ervaring op mogen doen om een samenwerking aan te gaan met een fysiotherapeut. Fysiotherapeuten werken nauw samen met patiënten, net zoals huidtherapeuten. Het verschil hierbij is dat fysiotherapeuten gespecialiseerd zijn in het verbeteren van het bewegingsmechanismen; spieren, pezen, botten en gewrichten.

Voor velen van ons is het jaar 2022 als het ware omgevlogen en dat geldt zeker voor het HUKAs-team. De enthousiaste groep vrijwilligers is dit jaar gelukkig fors uitgebreid en heeft zich beziggehouden met het ontwikkelen van allerlei activiteiten en organiseren van acties en evenementen. 

Dit is het ervaringsverhaal van Hans Jansen. Sinds 2008 is hij onder behandeling bij een dermatoloog i.v.m. huidkanker of voorstadia daarvan. Hij wil zijn verhaal delen om meer kenbaarheid te geven aan de gevaren van de zon en andere kankerpatiënten tot steun te zijn met zijn kennis als huidkanker patiënt.

De zomer is in volle gang en op het moment van schrijven van deze blog ‘genieten’ we van een echte hittegolf. HUKAs doet veel aan insmeervoorlichting en het verhogen van het insmeerbewustzijn. Kijk eens goed om je heen en zie hoeveel zonaanbidders zich niet of onvoldoende insmeren. Kijk op www.hukas.nl voor de juiste insmeermethode. Zorgwekkender vind ik de jonge ouders die met hun kids heerlijk naar buiten gaan en de kleintjes niet insmeren en de kwetsbare huidjes niet beschermen met een pet of hoedje. Er is steeds meer UV-werende kleding te koop. Bescherm je huid en begin er zo vroeg mogelijk mee. Zonverbranding onder de 18 jaar verhoogd namelijk aanzienlijk het risico op huidkanker. 

De lente is begonnen en met de warme dagen die we mochten beleven in Nederland hoop ik dat maar weinigen hun witte winter lichaamsdelen zonder zonnebrandcrème hebben aangeboden aan de zon. En anders kwam je er zelf achter dat de UV straling al behoorlijk intensief was tijdens het buitensporten, buitenwerken of gewoon lekker luieren.
HUKAs komt zeker dit jaar met een aantal ‘kind reminders’ dat goed insmeren van evident belang is ter voorkoming van huidkanker.

In deze blog neem ik jullie mee in mijn ervaring met Efudix crème. Deze crème valt alleen de sneldelende cellen aan, dus alleen de huidkanker of voorstadium van huidkanker.  Deze behandeling wordt steeds vaker ingezet ter behandeling van actinische keratose.

Via HUKAs ben ik in contact gekomen met een ervaringsdeskundige die mij vertelde over zijn arts. Eerder had hij al eens gezegd dat ze in Rotterdam en Maastricht ver zijn met wetenschappelijk onderzoek naar non-melanoom huidkanker. Maar toch ging ik af op het woord van mijn zorgverzekeraar.

Eigenwijs als ik ben, ging ik ervan uit dat de zorgverzekeraar ook goed op de hoogte zou zijn van de specialisaties van alle ziekenhuizen. Achteraf gezien bleek dit dus tegen te vallen, en heb ik voor mijn gevoel nog geen passende arts gevonden voor mijn situatie.