NieuwsIn de media

Ben jij een buitensporter?

Dan heb je een groter risico op huidkanker. Onderzoek wijst uit dat duursport over het algemeen het risico op kanker verlaagt. Met uitzondering van twee kankers.

Bekijk hier het hele onderzoek

Uit een panelonderzoek dat rtlnieuws heeft laten uitvoeren blijkt dat we nog te weinig smeren als we naar het park gaan, op het terras zitten of een eindje gaan fietsen. Veel mensen hebben niet in de gaten dat je bij buitenactiviteiten zoals sporten of winkelen jezelf ook blootstelt aan de zon. Door deze regelmatige blootstelling, zonder bescherming,  aan de zon wordt het risico op huidkanker groter.

Je ziet het vaak voorbijkomen op sociale media: met een schema je huid laten wennen aan de zon, zonder zonnebrandcrème te smeren. Dit wordt 'zonnetraining' genoemd.

Dermatoloog Soe Janssen reageert hierop: Het probleem is dat je te laat voelt dat de huid verbrandt, omdat er enige vertraging in de huidreactie zit. Op het moment dat je voelt dat je verbrand bent, ben je al te laat.

Ook Sharon Dodemont, dermatoloog (huidarts) bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en Manon van Hecke, oogarts bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg reageren op ‘influencers’ die claims verspreiden over zonnetraining: ‘Het slaat echt ergens op’.

Ook wij vinden dit een gevaarlijke trend. Het is uit onderzoek is gebleken dat veelvuldige blootstelling aan de zon, het risico op huidkanker vergroot. Daarom adviseren wij ook altijd de regel: weren - kleren - smeren.

Lees er hier meer over:

Check wat vaker de UV-index in je weer-app.

Een hoge UV-straling is dan ook (zeer) schadelijk voor de huid en ogen. De straling is schadelijk voor de huid, en kan zelfs huidkanker veroorzaken.

Vanaf UV-index 3 wordt aangeraden je huid te beschermen tegen de zon met kleding, een pet of hoed en zonnebrandcrème. Vanaf UV-index 5 verbrand je makkelijk en vanaf zonkracht 7 kun je na tien minuten tot een kwartier onbeschermd in de zon al flink verbranden.

Lees er hier meer over.

Wat zijn SPF cocktails?
En is het gevaarlijk?

Social media platforms staan er vol mee: “SPF cocktails”
Met SPF cocktailing worden producten gemixt voordat ze op de huid worden gesmeerd.
Vrouwen mengen bijvoorbeeld hun dagcrème of serum met een zonnebrandproduct.
Maar wanneer je een goed werkend zonnebrandproduct mengt, werken de bestanddelen minder goed.
Een zonnebrandproduct is bedoeld om ‘puur’ te smeren, zo werkt deze het beste.
Je kunt het beste laagje voor laagje smeren: je begint met je zonnebrandcrème en als deze ingetrokken is smeer je het volgende product.

Lees hier meer!

De lente is weer volop aan de gang en de zomer komt er weer aan.

We zijn steeds meer buiten, op de fiets, aan de wandel of lekker op het terras. We doen dit echter nog lang niet veilig genoeg, vindt Germaine Relyveld, dermatoloog in het Antoni van Leeuwenhoek en kliniek The B Bar.  De zonkracht wordt ook steeds sterker en smeren is daarom erg belangrijk, ook aan het begin van het zon-seizoen.

Zonschade is de eerste oorzaak van huidkanker. Daarom is voorlichting en preventie zo belangrijk.

Een mooi artikel hierover in De Telegraaf bijlage VRIJ (premium). Het geeft een mooi overzicht van de feiten en fabels over zon, de zonnebank en veilig zonnen.

Wij hanteren de volgende slogan:

Weren: vermijd de zon tussen 12.00 en 16.00 uur

Kleren: draag bedekkende kleding en een hoofddeksel als je de zon niet kunt vermijden

Smeren: Smeer je onbedekte lichaamsdelen om de 2 uur in met zonnebrandcrème met minimaal factor 30

Duidelijke waarschuwing van Hugh Jackman: gebruik zonnebrandcrème.

De gevolgen van zonschade worden vaak pas jaren later zichtbaar. Het is daarom belangrijk om je vanaf jonge leeftijd te beschermen tegen de zon.

Bekijk de hele video.

Veelvuldig bezoek aan een nagelsalon verhoogt mogelijk het risico op huidkanker. Een Amerikaanse studie, gepubliceerd in Nature Communications (https://www.nature.com/articles/s41467-023-35876-8), wijst er nu op dat veelvuldig bezoek aan nagelsalons schadelijke effecten kunnen hebben.
Het risico veroorzaakt door de lampen die gebruikt worden om nagellak op te laten drogen tijdens veel van de meest voorkomende nagelbehandelingen in schoonheidssalons. De lampen gebruiken uv-stralen om de nagellak te laten opdrogen. Volgens de onderzoekers achter de studie laten de gegevens momenteel geen verhoogd risico op kanker zien, maar meer onderzoek is nodig. Lees het hele artikel hier. Ook het televisie programma Kassa heeft hier onlangs aandacht aan besteed. En dermatoloog Marlies Wakkee van het Erasmus MC geeft advies naar aanleiding van dit onderzoeksresultaten.