NieuwsIn de media

De consumentenbond heeft 3 apps getest die plekjes van de huid kunnen scannen en daarna kunnen aangeven of het een verdacht plekje is of niet. Uit de test kwam naar voren dat deze apps niet altijd de goede diagnose geven. Plekjes worden vaak onterecht beoordeeld als verdacht. De geteste apps Huidmonitor, Medgic en SkinVision waren getest door 21 proefpersonen die in totaal 45 plekjes hebben gescand. Daarna beoordeelden twee dermatologen de uitkomsten. Volgens de dermatologen waren 2 van de 45 plekjes om huidkanker. Lees hier het hele artikel.

Gebruik je een app om verdachte plekjes te checken? Wij raden aan om altijd je (huis)arts te laten beoordelen bij twijfel!

Hoe kun je een melanoom herkennen? Stichting Melanoom weet hier alles van en ligt in dit artikel in de Linda uit welke methode je het beste kunt gebruiken. Dat is de ABCDE-methode. Let hierbij op:

- Asymmetrie: de (moeder)vlek is niet symmetrisch in kleur of vorm.

– Border: de (moeder)vlek heeft een onregelmatige grillige rand.

– Color: de (moeder)vlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren.

– Diameter: de (moeder)vlek heeft een doorsnede van meer dan 6 mm.

– Evolving, oftewel verandering: de (moeder)vlek jeukt, bloedt of verandert.

Het is belangrijk om een melanoom in een vroegtijdig stadium te herkennen. Herken je iets uit het lijstje? Neem dan contact op met je (huis)arts!

Donderdag  11 augustus vertelde onze vrijwilliger en huidtherapeute Jolijn Bethlem over actinische keratose op radio eemland 1.

Actinische keratose betekent letterlijk 'door de zon veroorzaakte (actinisch) verhoorning (keratose)'. Het zijn dus verhoornde plekjes op de huid, die ontstaan door schade van zonlicht. Het wordt daarom vaak ‘zonneschade’ genoemd. Actinische keratose is geen huidkanker, maar wordt beschouwd als een voorstadium van huidkanker. Patiënten met actinische keratosen hebben dus wel een verhoogde kans op het ontwikkelen van huidkanker.

Luister verder naar het hele gesprek hieronder.

Deze week werd HUKAs gebeld door Radio Eemland. Een van de medewerkers heeft actinische keratose, en wilde hier graag iets over laten vertellen op de radio. Zodoende was vandaag vrijwilliger Jolijn Bethlem op Radio Eemland te horen over actinische keratose. 

Dr. Daniel Kadouch is een missie gestart om de meest voorkomende vorm van kanker binnen Nederland te verminderen. Hij heeft Tenue de Soleil heeft opgericht: het eerste Nederlandse merk voor Zonveilige & Duurzame UV-bescherming.  Als het aan de dermatoloog ligt, gaan meer mensen de shirts dragen. Vooral kinderen. "De tijd is rijp dat ouders niet alleen maar smeren, maar dat gaan combineren met een uv-shirt", zegt hij. De huid van kinderen is namelijk dunner en ze hebben minder pigmentcellen. "Daarom maakt verbranding een grote impact voor later. Lees hier meer over dr. Daniel Kadouch en Tenue de Soleil.

Hoe werkt de factor van een zonnebrandcrème? Hoe vaak moet je smeren? En hoeveel moet je smeren?

Bekijk deze video van het televisieprogramma Kassa en leer alles wat je moet weten over zonnebrandcrème!

Zonnebrand en ongecontroleerd zonnebaden buitenshuis, met verhoogde blootstelling aan UV-stralen, kan het risico op huidkanker verhogen. Lichte huidtypes en genetische aanleg lopen meer risico. Aan de andere kant draagt ​​matig en uitgebalanceerd zonnebaden niet alleen in hoge mate bij aan een gezonde levensstijl, maar voorkomt het ook de ontwikkeling van kwaadaardige melanomen met de aanmaak van vitamine D. In het artikel van C2W LabNews wordt dit nader toegelicht.

AI-MODELLEN VOOR TRACEREN HUIDTUMOREN

Dr. Willeke Blokx en collega’s hebben financiering ontvangen voor onderzoek naar huidtumoren. “Bij een aantal huidtumoren is het belangrijk snel vast te stellen of ze goedaardig of kwaadaardig zijn”, aldus Blokx. Lees het artikel van icthealth.nl.