NieuwsHUKAs

De belangrijkste oorzaak van huidveroudering is, het woord verklapt het al; ‘ouder worden’. Maar op de tweede plek staat ‘te veel blootstelling aan zonlicht’. Dit is tevens de grootste oorzaak van huidkanker. Helaas blijkt de zonnebank net zo schadelijk te zijn als de ‘echte’ zon.

Is een zelfbruiner een goed alternatief?


Wat is een zelfbruiner?

De eerste zelfbruiners maakten je huid vaak oranje en kreeg je makkelijk lelijke strepen en vlekken. Maar dit is tegenwoordig verder ontwikkeld waardoor je een beter effect krijgt.

Zelfbruiners heb je in vele soorten zoals, lotions, crèmes, sprays, mousses en zelfs druppels die je met een andere crème kunt mengen. Hoe meer DHA je product bevat, hoe sneller je kleurt. Een product bestaande uit alleen DHA kan een gelig effect geven, maar dat is mede afhankelijk van je eigen huidskleur. Het wordt vaak gecombineerd met een andere bruinende stof, een suiker genaamd ‘erythrulose’. Dit geeft een natuurlijkere kleur en houdt het effect langer mooi.

Er bestaan nog vele andere producten met mooiere namen en/of ingrediënten, maar uiteindelijk werken ze allen vanuit het ingrediënt DHA.  

Uiteraard heb je ook cosmetische bruiners, die direct een kleurtje aan je huid geven. Deze spoel je er al snel weer af en zijn dus niet blijvend, er zit geen DHA in.

 

Wat is DHA?

Het actieve ingrediënt wat in zo een crème zit is dihydroxyacetone, afgekort DHA. Dit klinkt chemisch, maar het is een suiker. Dit in combinatie met de aminozuren (eiwitten) in je opperhuid, geeft een reactie waardoor je bruin wordt. Let er op dat DHA sterker reageert op een verhoornde of eeltige huid. Hierdoor kun je gemakkelijk donkerbruine ellebogen, knieën of voetzolen krijgen. Het kan helpen om van tevoren een scrub te gebruiken, wat de huid zachter maakt. Tevens is het advies om handschoenen te dragen, of je handen erg goed te wassen, anders worden deze bruiner dan de rest.

 

‘Er zit wel een luchtje aan’

Door de chemische reactie van DHA met je huid, ontstaat een kenmerkende geur. Om dit luchtje te maskeren zijn de producten vaak flink geparfumeerd. Hoe minder DHA, hoe minder deze geur vrijkomt. Maar het nadeel is, dat je dan weer vaker moet smeren om hetzelfde effect te krijgen.

 

Werkt een zelfbruiner tegen de zon?

Nee, een zelfbruiner is geen zonnebrandcrème. Het maakt geen beschermend pigment aan. Daarom adviseren we alsnog om altijd een zonnebrandcrème te smeren met minstens SPF30, om toch je huid te beschermen. Want je kan nog net zo snel verbranden, ondanks dat je huid er bruiner uitziet. Er bestaan wel zelfbruiners met een toegevoegde beschermingsfactor, dan staat dit duidelijk op het etiket aangegeven.

 

De nadelen van zelfbruiners

Het is mogelijk allergisch te reageren op DHA, of een van de andere stoffen die in een zelfbruiner zijn verwerkt. Maar dit is bij vrijwel alle producten, die je op je huid smeert.

Er moet wel bij gezegd worden dat er nog maar weinig onderzoek is gedaan naar de schadelijkheid van DHA. Daarom adviseren dermatologen voor de zekerheid om je mond en neus af te dekken als je een spray gebruikt. DHA kan namelijk via je slijmvliezen in je longen terechtkomen. Hier is nog geen bewijs voor, maar het zou mogelijk kunnen zijn.

Er is ook nog weinig onderzoek gedaan naar de schadelijkheid voor het milieu. DHA zelf lijkt niet schadelijk te zijn en breekt snel af en waarschijnlijk erythrulose ook. Andere ingrediënten zoals conserveringsmiddelen, parfums, zonnefilters en siliconenolie zijn wel schadelijk. Met name voor het waterleven.

De conclusie:

Een zelfbruiner is een goed alternatief. Volgens vele dermatologen is het een veel gezondere keuze. Je kunt dus wel degelijk een gezond kleurtje hebben, zonder in de zon te gaan liggen of bij de zonnebank te komen.  Het advies is wel ‘smeer met mate’, met oog voor het milieu.